Jak nakupovat Espressa
S prodejem espress a kávovarů máme velké zkušenosti, a proto vám rádi poradíme s výběrem toho správného přístroje pro vás. Nabízíme značky DeLonghi, Krups, Miele, Philips a další.
Espressa si zjednodušeně můžeme rozdělit do tří kategorií :
Automatická espressa - kávu lze připravit pomocí zmáčknutí daného tlačítka. Volba je jednoduchá a člověk se nemusí o nic dalšího starat. Takovéto přístroje mají integrovaný mlýnek na zrnkovou kávu a víceúčelový ovládací panel, kterému nechybí ani informativní podrobný displej. Ve výbavě nesmí chybět ani zásobník na vodu a odpad.
Manuální espressa (páková) - káva se u nich vkládá do speciální páky. Přístroj neobsahuje mlýnek na zrnkovou kávu. K přípravě kávy je nutno o něco více úkonů.
Espressa na kapsle - přístroje na tzv. porcovanou kávu, nejčastěji v podobě kapslí. Přístroj neobsahuje mlýnek.
Espresso nebo překapávaná káva?
Nejdůležitější rozdíl je ve způsobu přípravy kávy. Zatímco u espressa je základním procesem přepaření namleté kávy vodou o objemu někde kolem 30 ml na teplotu 90 stupňů při tlaku 9-15 bar po dobu zhruba 30-ti vteřin, tak u překapávané kávy vzniká nápoj průchodem horké vody přes vrstvu kávy, ale za standardního tlaku - což vytváří rozdíly. Když nápoj srovnáme, tak není tak silný a kvalitní jako z espressa. Ovšem své příznivce si též najde.
Rozdělení kávovarů dle tlaku
Jedním z důležitých parametrů u kávovarů je jeho pracovní tlak. Uvádí se v barech a dá se podle toho vyčíst do jisté míry kvalita přístroje. Základní dělení je na kávovary s vysokým pracovním tlakem (9 - 19 bar) a kávovary s nízkým pracovním tlakem (do 2 bar). V případě, že si chceme připravit doma kvalitní espresso, měl by se tlak u přístroje pohybovat kolem 15 bar. Obecným měřítkem se dá říci, že jakýkoliv přístroj, jehož tlak je pod 9 bar není určen pro podmínky přípravy kvalitní espresso kávy.